Klatring

5/6- åringene har klatring som hoved idrettsgren det siste året i barnehagen. Her får de boltre seg i buldreveggen, samt utfordre seg selv i den 17 meter høye klatreveggen. Personalet som sikrer barna har Brattkort (Sikringskurs), slik at de kan sikre barna og veilede dem i oppgaven. Noen klatrer høyt, noen ikke fullt så høyt, men alle opplever mestring. 

Klatring er en naturlig måte for mange barn å bevege seg på, og barneklatring skal ta vare på barns naturlige glede ved å bevege seg. Hopp, løp, turn, klatring, ulike leker m. m vil inngå i en helhet som tilsammen gir et allsidig tilbud til barna.Klatring for barn skal være preget av lek. Barn lærer gjennom lek. De utvikler motorisk og sosial kompetanse gjennom lek.

Klatring er bra for mange ting. En trener styrke, smidighet, motsatt koordinerte bevegelser, grov og finmotorikk. Samtidig som barna får kjent på og lære seg å vurdere egne grenser for risiko. Barna kjenner på en skrekkblandet fryd av å stadig bevege seg opp i nye høyder og det oppstår uttallige "Se på meg" øyeblikker når vi er å klatrer. 

Vi legger opp til allsidige aktiviteter og leker i veggen som er med på å gi barna mestringsglede og en følelse av å lykkes. Vi legger opp til at alle barna kan få utfordringer som er tilpasset egne ferdigheter. Ønsket vårt er at alle barna skal oppleve å være i flytsonen. Flyt oppstår når man opplever at utfordringene aktiviteten stiller til en er i overensstemmelse med de forutsetningene man har for å mestre utfordringene. En tilstand av flyt innebærer blant annet at man er motivert, tilfreds og går i ett med selve aktiviteten man holder på med slik at man glemmer seg selv og føler at man lever i nuet.

Vi holder oss som regel til kursveggen i Sørmarka Arena, men vi tar også turen ut til veggen i Sandnes hallen og drar avgårde på uteklatring om sommeren. Når barna har blitt skikkelig varme i trøya og er klar for en skikkelig utfordring får de prøve seg i den 17 meter høye storveggen i Sørmarka. 

Etter endt klatrekurs får alle en velfortjent diplom.